Forgot Login?   Sign up  

Cum arata lumea fara facebook ?

.

Cum va arata lumea cand facebook va disparea ? Vom trece prin patru etape, de la negare la furie, depresie si acceptare ! Vom realiza ca totul a fost doar o iluzie si invatam sa fim din nou prezenti in viata noastra !

Chiar daca reteaua de socializare Facebook a devenit una dintre preocuparile noastre cele mai importante, uneori chiar obsesive, oamenii de stiinta de la Universitatea Princeton estimeaza ca platforma si-a atins apogeul de popularitate, iar curând vom deveni imuni la atractiile sale si pâna în 2017 o vom abandona. Prognoza cercetatorilor americani se bazeaza pe masurarea comparativa a “nivelului de trai” al celorlalte retele sociale foarte populare la vremea respectiva, si anume MySpace sau Bebo.

Psihologii considera ca aceasta tendinta de a ne detasa de unele comportamente dependente este una naturala, iar viata noastra personala, sociala si profesionala va continua si dincolo de Facebook. “Ca orice fenomen social planetar, acesta va ajunge la saturatie la un moment dat. Ce-i drept, Facebook a depasit cu mult asteptarile specialistilor cu privire la nivelul maxim de saturatie a societatii, însa va descrie curând un trend descendent, aidoma curbei lui Gaus. Când vine vorba de fenomene sociale, întotdeauna panta ascendenta va fi mult mai întinsa în timp decât panta descendenta. Ca sa ajunga la apogeu, retelei Facebook i-au trebuit peste 11 ani de evolutie, dar întreg fenomenul social se poate prabusi în maxim 2 ani de la atingerea apogeului. Asa este natura omului, cultiva mult timp, dar se debaraseaza mult mai repede”, declara psihologul Iuliana Fűlas.

Specialistul român este de parere ca atunci când Facebook nu va mai face parte din viata noastra, majoritatea dintre noi vom experimenta patru faze, si anume: negarea, furia, depresia si acceptarea.

Faza I post disparitie Facebook – “Negarea”

Prima faza pe care o vom experimenta cei mai multi dintre noi, atunci când Facebook va înceta sa mai existe, va fi cea a negarii, iar aceasta etapa vine ca raspuns la o suferinta severa, considera psihologul Iuliana Fűlas.“Sunt persoane care au nevoie de zile, saptamâni, ba chiar luni pentru a accepta si a depasi un anumit soc, fie el si despartirea de o platforma online careia i-am oferit foarte multa atentie, nu ca individualitati, ci la nivel de mase foarte largi de oameni. La aproximativ 24-48 de ore de la disparitia retelei Facebook apar simptomele de sevraj: indispozitie, nervozitate, anxietate, iritabilitate, tulburari de somn etc”, declara psihologul.

Faza a II-a post disparitie Facebook – “Furia”

A doua faza prin care vom trece este, conform specialistului, starea de furie. “Vom fi furiosi si agresivi. În prima instanta, vom începe sa fim furiosi pe obiecte – pe reteaua Facebook, iar furia noastra va translata catre persoane – pe Mark Zuckerberg: Sa-l dam în judecata pe Mark, el e de vina, el ne-a facut asta! – va fi o reactie generalizata. Dupa ce vom constata ca nu ne putem razbuna nici pe Facebook, dar nici pe fondatorul sau, vom începe sa dam vina pe noi: Daca as fi stiut ..., Daca mi-as fi facut prieteni reali si nu virtuali...?!, De ce tocmai acum când am 5000 de prieteni?!”, considera psihologul Iuliana Fűlas.

Faza a III-a post disparitie Facebook – “Depresia”

In a treia faza vom experimenta depresia si vom fi invadati de tristete, vom crede ca viata nu mai are sens, nu vom mai fi interesati de nimic, vom fi abatuti si lipsiti de energie, crede specialistul. “În a treia etapa vom constientiza ca nu mai este nimic de facut si ca am pierdut pentru totdeauna contul de Facebook, ca suntem singuri, ca reteaua online ne-a izolat social, ca totul a fost doar o iluzie. Este perioada cea mai grea, când poate aparea chiar si consumul de droguri sau alcool, ca o încercare de a depasi depresia si insecuritatea personala. Este perioada în care o mare parte din populatia globului, cei carora Facebook le-a dezvoltat si accentuat tulburarile de personalitate narcisista (persoanele care au o nevoie covârsitoare de admiratie, snobii), histrionica (cei care vor sa fie în centrul atentiei, joaca rol de victime sau „printese”), bordeline (cei care gândesc extrem: „totul sau nimic”, au tentative repetate de suicid), dependentii (sunt cei care cauta în permanenta aprobarea si sprijinul celor din jur), vor avea nevoie de psiholog, dar si de psihiatru. Dependentii de selfie-uri vor fi cei mai afectati, pentru ca nu vor mai avea cui sa ceara atentia. Unii se vor sinucide, pentru ca nu vor concepe viata fara Facebook. Sunt scenarii plauzibile pe care noi, psihologii, le luam în calcul, când vine vorba de un fenomen global”, declara psihologul Iuliana Fűlas.

Faza a IV-a post disparitie Facebook – “Acceptarea”

A patra etapa este acceptarea, care se face gradual, perioada în care începem sa ne organizam. “Dezvoltam comportamente compensatorii, unele pe care poate nu le-am experimentat de multa vreme: învatam sa fim vii citind o carte, pictând un tablou, facând plimbari în aer liber sau sport etc. Învatam sa fim prezenti în viata noastra. Reîncepem sa ne întâlnim cu prietenii, învatam sa coexistam. Reînvatam sa fim sociabili, sa relationam unii cu altii. Descoperim bucuria de a împartasi momentele importante din viata noastra, doar cu cei dragi sau doar cu persoana iubita si nu cu mii de persoane pe care nici nu le cunoastem în viata reala”, conchide psihologul Iuliana Fűlas. 

Sursa: Studiu Universitatea Princeton - Autor: Iuliana Fulas- Psiholog