Forgot Login?   Sign up  

#Colectiv, 1 an ! Ranile raman !

.

Durerea nu trece, iar sechelele raman dupa Colectiv. Pe viata. Fie ca sunt in suflet sau pe corp. 64 de suflete s-au stins, pe rand, in foc sau pe paturile de spital. Dupa un an, ranile lor sunt la fel de adanci.

Marturii cutremuratoare ale parintilor care si-au pierdut copiii !

Parinti care si-au pierdut chiar si unicul copil si raniti si-au facut curaj sa vorbeasca. Alex, fiul lui Narcis Hogea, s-a stins din viata la Viena. A asteptat zile intregi permisiunea medicilor romani de a fi transferat. Suficient cat trei bacterii periculoase sa ii ajunga in sange. Tatal lui Alex cere o ancheta riguroasa pentru modul in care au fost tratati pacientii.

Corina Ionita, ranita in incendiul din Colectiv, a precizat ca dupa un an de la Colectiv, nu s-au schimbat multe, dar s-a schimbat ea, fiind mult mai precauta, oriunde merge: "Inca din luna martie am inceput sa merg la concerte. Nu s-au schimbat multe, m-am schimbat eu. Sunt mult mai atenta la detalii, vreau sa vad din ce sunt facuti peretii. Cum a trecut anul asta, prima parte a trecut extraordinar de greu, cu toata corvoada, recuperare, bircratie, si asa mai departe, nu a fost deloc usor. A trebuit sa ma inarmez cu multa putere, rabdare si sa imi stapanesc nervii, plimbata fiind de la o instiututie la alta, am avut de multe ori senzatia ca nu mai rezist, ca o sa rabufnesc. In schimb am ales sa vorbesc despre asta si imi pare bine, in felul asta am ajutat alti oameni", a spus aceasta.

Laurentiu Istrate, tatal lui Bogdan Istrate, unul dintre tinerii care au murit in Colectiv, a spus ca anul acesta a fost foarte greu pentru el, si a punctat ca ar fi vrut ca autoritatile sa aiba macar un plan pentru a demara cercetari corecte, in acest caz: "A fost un an greu, pentru noi, parintii. in acelasi timp este dezamagitor tot ce se intampa in jurul nostru, nu se intampla mai nimic. Eu nu am asteptari mari, sistemul este greoi, dar nu s-a pus nici macar o caramida. Prima caramida era ca autoritatile sa aiba un plan, o analiza la rece. Ma intreb eu, toate salile de spectacole sunt dotate asa cum trebuie ? Intamplarea face ca am fost intr-o sala de spectacole, in Romania, acolo exista hidranti interiori. La 13 zile de la incendiu fiul meu a murit, pe 12 noiembrie. Noi am aflat de incendiu, ne-au raspuns asistentele care au lasat telefonul deschis. Si a fost identificat, iar el cu vocea lui si a spus numele si varsta. In momemtul internarii era constinet, a spus clar ca are 22 de ani. A spus: "Faceti-mi ceva, ma doare, nu mai pot".

Jean Chelba, tatal lui Alex Chelba, fotograful care a murit la randul sau, in urma incendiului, si-a amintit ca fiul sau era constient, i-a spus sa nu iti faca griji, dar ulterior, a murit. Parintele indurerat a precizat ca cei care au murit au fost omorati cu inconstienta, fiind tratati prost: "A fost constient, pe picioarele lui, am fost interesati sa vedem ce s-a intamplat cu el. Eu ma intrebam ce a facut intr-un minut jumate, aflasem ca iesise si s-a intors sa isi ia aparatura si atunci l-au prins. El a fost plimbat pe la mai multe spitale. Prima data a fost la Floreasca. Vad ca este anul minciunii. Minciuna cu netrasportabil. Cu avem de toate. El ne spunea: "Hai mai, ce va faceti atatea griji, stau 2-3 saptamani, si pe urma ies, ii distrug. Mie mi s-a spus ca ajunsese cu o masina particulara, pe urma grija cu care au fost tratati acesti copiii. Acesti copii au fost omorati cu inconstienta. Durerea noastra nu este ca au murit, dar felul in care au murit este dureros. Ei au fost tratati prost. Eu condamn pe toti cei care au fost la conducerea spitalului pentru ca nu suntem in stare, nu suntem in stare sa ii tratam".

Eugen Iancu, tatal lui Alex Iancu, un alt tanar care a murit in incendiu, a precizat ca singurul lucru care s-a schimbat este faptul ca ministrul Sanatatii de la acea vreme, Nicolae Banicioiu, va candida la parlamentare, el fiind cel care a spus ca arsii au tot ce le trebuie in tara: "Noi am vorbit in seara aceea cu Alexandru, de 3 ori. Cerea apa, nu putea bea. Acest lucru nu a mers. Nu s-au facut bronhoscopii. Nu am vazut schimbari la ei. Ne amintim de noi cum ni se spuneau ca avem de toate. Venea Banicioiu si ne spunea ca are de toate si sa nu mai indraznim sa aducem ceva. Ne amintim refuzul din prima clipa. Ce s-a schimbat la un an, Nicolae Banicioiu este candidat la parlamentare?", a mai spus acesta.

Ancheta din dosarul Colectiv provoaca indignare in randul victimelor si al parintilor care si-au pierdut copiii in incendiul devastator. Oamenii acuza ca dosarul bate pasul pe loc. Desi a trecut un an de la tragedie, nicio persoana vinovata nu a platit pentru faptele sale si nimeni nu a fost tras la raspundere pentru modul in care au fost tratati pacientii.

Sursa: realitatea.net