Forgot Login?   Sign up  

Alegerea microfonului potrivit !

.

Microfoanele sunt utilizate intr-o varietate mare de echipamente, de la telefoane la studio-uri de inregistrari profesionale sau camere video, fiind un echipament important in special in inregistrarile audio.

Un microfon bun iti va oferi suportul necesar pentru o inregistrare de calitate pe cand un microfon ce este slab calitativ precum cele prezente in telefoane nu vor putea fi folosite pentru inregistrari profesionale. Atunci cand cauti un microfon profesional trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri ale acestora iar printre cele mai importante caracteristici de luat in calcul sunt directivitatea si tehnologia pe care acestea le folosesc pentru redarea audio. Atunci cand este necesar sa alegi un microfon, va trebui sa te gandesti la ce il utilizezi si ce tipuri de caracteristici vei avea nevoie pentru a realiza inregistrari audio de calitate.

De ce trebuie sa tii cont cand alegi un microfon:

Tipul microfonului - printre cele mai importante caracteristici de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un microfon este tipul acestuia. Microfoanele se impart in 3 categorii mari, ce sunt foarte importante pentru a stabili performantele acestuia in functie de tipul de aplicatie la care este necesar.
1. Microfoane dinamice - se folosesc cu precadere pe scena, pentru voce sau karaoke
2. Microfoane condenser - se folosesc cu precadere in studio, pentru voce sau instrumente
3. Microfoane ribbon - se folosesc in studio de regula, sunt microfoane performante si sensibile
Directivitatea microfonului - se refera la sensibilitatea microfonului si modul de captare al sunetului. Unele microfoane capteaza sunetul in mod egal in toate directiile, pe cand altele capteaza sunetul doar dintr-o directie specifica. Directivitatea microfoanelor se imparte in:
1. Omnidirectional - un microfon omnidirectional capteaza sunetul din orice directie ar veni acesta in raport cu microfonul, fiind capabil sa preia sunetul de jur imprejurul acestuia in mod egal.
2. Unidirectional - un microfon unidirectional capteaza sunetul doar dintr-o directie specifica, de regula din fata microfonul dar permite captarea slaba a sunetelor ce sunt generate in lateral si in spatele microfonului.
3. Bidirectional - un microfon bidirectional preia sunetul din doua directii si este potrivit de regula in situatiile in care un microfon este necesar pentru interviuri.
4. Directivitate variabila - unele tipuri de microfoane permit selectia caracteristicii polare, precum cele ce sunt gasite pe camerele video.
Raspunsul in frecventa - o alta caracteristica importanta ce se refera la modul in care un microfon raspunde la frecvente diferite. Spre exemplu, un microfon condenser are un raspuns mult mai plat decat unul dinamic fiind mai potrivit acolo unde este necesara acuratetea sunetului.
Impedanta microfonului - se masoara in Ω si este importanta de stiut in special atunci cand alegi un microfon in functie de aplicatie. Spre exemplu, o chitara electrica necesita un microfon cu impedanta mare pe cand unul de voce necesita un microfon cu impedanta mica. Se imparte in 3 categorii:
1. Microfoane cu impedanta mica - sub 600Ω
2. Microfoane cu impedanta medie - 600 - 10.000Ω
3. Microfoane cu impedanta mare - mai mare de 10.000Ω
De regula microfoanele cu impedanta mare au un pret mai mic comparativ cu cele cu impedanta mica, acestea din urma fiind preferate pentru o gama mult mai larga de utilizari.
Raportul semnal-zgomot - se refera la nivelul de zgomot pe care un microfon il produce in mod intern atunci cand acesta inregistreaza. Aceasta specificatie este utila, deoarece nimeni nu isi doreste un microfon ce produce un zgomot mare, ce poate sa strice calitatea generala a inregistrarii. Cu cat mai mic este zgomotul intern produs, cu atat mai buna va fi inregistrarea.
Bugetul pe care il ai la dispozitie in achizitia unui microfon - ultimul in lista, dar printre cele mai importante este bugetul. Atunci cand iti permiti achizitia unuia sau a mai multor microfoane, este necesar sa te gandesti unde si cum vei utiliza microfonul. In functie de destinatia de utilizare, este recomandat sa ai mai multe microfoane potrivite pentru fiecare tip de inregistrare pe care o ai de facut. In cazul in care bugetul pe care il ai la dispozitie in achizitia unui microfon este limitat, ia in calcul ca microfonul pe care il cumperi sa fie suficient de versatil pentru a se potrivi pentru cat mai multe tipuri de inregistrare. Exista tipuri de microfoane ce au directivitate selectabila, precum microfoanele USB.

Microfon clasic XLR sau microfon USB ?

O alta intrebare des intalnita se refera la selectia unui microfon XLR sau a unui microfon USB. Un microfon clasic cu conexiune XLR de regula necesita pe langa achizita acestuia si alte echipamente pentru a putea fi functional. Un microfon XLR necesita si cablu XLR sau TRS, o interfata audio, un mixer sau o placa audio externa in care acesta sa poata fi conectat cat si alimentare Phantom Power. Setarea unui microfon XLR nu este atat de complicata pe cat pare iar in comparatie cu un microfon USB, un microfon XLR ofera o calitate mai buna la inregistrari, fie ca aceastea sunt realizate in studio sau pe scena.
In schimb, atunci cand doresti sa realizezi inregistrari pe care sa le poti procesa direct in calculator, este indicat sa privesti catre un microfon USB. Un microfon USB poate fi conectat cu usurinta cu ajutorul cablului USB direct in calculator sau laptop, fara necesitatea achizitiei altor echipamente. Conectezi si inregistrezi. Atat de simplu. Calitatea microfoanelor USB nu poate sa o depaseasca pe cea a unui microfon clasic pe XLR, dar ofera inregistrari de pana la 24 biti/96 kHz perfecte pentru aplicatii video, interviuri, vlogging sau voice-over. Pretul unui microfon USB bun este mai mic de regula decat cel al unui microfon traditional XLR.

Like & Share acestui articol si poti castiga un cont VIP !